Sagnita zöldséges rizse nagyon ízlett nekünk és szinte az összes hozzávaló beszerezhető otthon is.
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 20-25 dkg rizs
1 kis répa
1 marék zöld bab
1 marék zöldborsó (konzerv is jó)
2 kis lilahagyma
2 paradicsom
1/2 gyömbér (itt elég kicsik a gyömbérek, akkorák, mint egy kisebbb citom)
kb. 12 gerezd fokhagyma (1 gerezd akkora, mint egy fél mandula)
2 szem fekete bors
2 darab szegfűszeg
1 kis kanál köménymag
1 zöld chili (ez szinte olyan, mint a a csípős zöldpaprika)
2 kanál olívaolaj
friss koriander
só
A rizst odatesszük főni. Amikor megfő, leszűrjük és félretesszük.
A répát megtisztítjuk és fél mandula nagyságúra aprítjuk, majd ugyanekkorára vágjuk a zöldbabot is és kb. 10 percig főzzük.
Egy kanál olívaolajon 2-3 percig pirítjuk a köménymagot, a feketeborsot és a szegfűszeget, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott lilahagymát és a felaprított zöld chilit. Újabb 2-3 perc után beletesszük az apróra vágott fokhagymát és gyömbért (ezeket késes robotgéppel is apríthatjuk). Amikor a hagyma már kezd összeesni, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot (mag nélkül) és ekkor sózunk is (hogy miért pont ekkor, azt nem sikerült megértenem, de a pardicsom után kell sózni). Végül újabb 2-3 perc után a serpenyőbe dobjuk a megfőtt répát, zöldbabot és a zöldborsó konzervet. Kb. 4-5 percig sütjük a zöldségeket, majd hozzáöntjük a megfőtt rizst és 1 kanál olívaolajat. 2-3 percig együtt pirítjuk a rizst a zöldségekkel. A kész ételt friss korianderrel tálaljuk (szerintem petrezselyemmel is finom lehet).
Ezt az ételt itt egytálételként fogyasztják, de köretnek is nagyon finom csirke vagy akár hal mellé.