HTML

Tél Indiában

Friss topikok

  • légügyi megfigyelő: Isteni, jól esett olvasni a rövidke beszámolót, sok élményt idézett vissza. Szerencsés és vidám id... (2014.03.23. 10:56) Szombati piac
  • Márti1000: Mi is fertőtlenítünk azóta is és nem lesz ez másképp ezután sem. Noémi cumisüvegeit pedig még mind... (2014.02.10. 11:54) Érkezés a lakásba és az első este
  • zdyzs: A sok felesleges adminisztráció amiatt van, hogy az indusok nagyon paráznak a terorristáktól. Pers... (2014.02.10. 10:43) SIM kártya vásárlás
  • zdyzs: Jópofa dolog olvasni, hogy másnak is pont olyan India, mint nekünk. Lassan öt éve sem tudunk minde... (2014.02.10. 10:37) Bárány, rum és ementáli sajt
  • micsoda?: A Jézuska nagyon jó kedvében volt, amikor ilyen szépséges ajándékot adott:-) (2013.12.30. 16:45) Goa

Címkék

Gutkha ( गुटखा)

2014.03.05. 18:55 Márti1000

Szomorú baleset a gutkha miatt

A házunkban az egyik lakó sofőrje meghalt a hétvégén. Azt pletykálták, hogy a vonat alá ugrott féltékenység miatt, mert a felesége hírbe hozta.  Atul mesélte, hogy az illetőt baleset érte a vonaton, miközben utazott haza a falujába. Sok gutkhát fogyasztott, bódult volt, kihajolt a vonat ablakán, és egy villanyoszlopnak ütközött a feje.

Eddig azt hittük, hogy a vallási szokások miatt itt nem isznak, nem dohányoznak. Nem láttunk az utcán cigarettázó embereket, a szupermarketekben nem árulnak sört, bort, vagy másféle alkoholos italokat. A guthka rágásról nem beszélt eddig senki, csak Atul bökte ki a dolgot a másik sofőr balesete kapcsán.

Atul hozott nekünk mintának néhány csomaggal, így mi is megkóstoltuk. Olyan kemény, mint a fakéreg, szörnyű állaga van és pokoli az íze. Gombostűfejnyit kóstoltunk belőle, de így is ki kellett köpni és utána még sokáig éreztük az ízét. Hasonlít valami rossz fürdőszobai szagosítóra, vagy azokra az illatosítókra, amiket a nyilvános WC-kben használnak.

Mi a gutkha és kik fogyasztják?

Indiában a lakosság 53.5%-a dohányos, de csak 6-8% cigarettázik, a többi más formában fogyasztja a nikotint. A férfiak 66,2%-a gutkhát, vagy dohányt rág, ugyanez a nőknél 40%.

A gutkha összetört bétel dióból, dohányból, kesudióból, paraffinból és különböző ízesítő- és illatosító anyagokból készül.  A gutkhát kis csomagokban árulják 2-10 rúpiáért. Ezt a port, illetve törmeléket egész nap rágcsálják, szopogatják. Állítólag kellemes feldobottságot okoz. Tulajdonképpen a dohány és a gyenge kábítószer keveréke. Nagyon erős függőséget idéz elő, van, aki naponta 40 adagot elfogyaszt. 

A gutkha barna színű, de a nyállal keveredve sötétvörös lesz. A gutkha fogyasztókat arról lehet megismerni, hogy a fogaik sötét vörösek és állandóan köpködnek. Sokszor nem csak a földre, de a falakra is köpködik a vöröses-barnás levet, ami szinte lemoshatatlan. Látszik a buszok oldalán és mindenhol, amerre emberek járnak.  Az autópályák fizető kapuinál nem véletlenül hívják fel az autósok figyelmét feliratokkal, hogy ne oda köpjenek.

A gutkhának súlyos egészségkárosító hatása is van. Nemcsak étvágytalanságot, alvási zavarokat és figyelem összpontosítási zavarokat, valamint a dohányzással kapcsolatos összes mellékhatást okozza, hanem rendkívül gyakran szájüregi rákot is.

Nemcsak felnőttek, de gyerekek is fogyasztanak gutkhát. Vannak citromos és csokoládé ízű változatok is.  Gyerekeknél a szájüregi rák már középiskolában megjelenhet. Indiában kevesen dohányoznak, a szülők nem engedik a gyerekeiknek a cigarettát. Ezért sok gyerek és fiatal a jóval olcsóbb és veszélyesebb gutkhát választja. Állítólag néhány éve 5 millió 15 év alatti gyerek volt gutkhafüggő Indiában. 

Tavaly az állam lépéseket tett a gutkha visszaszorítására: megtiltották az eladását. Aki megszegi a szabályt, az 200 rúpia (700 Ft) büntetést fizet. Persze ez nem tartja vissza sem a kereskedőket, sem a fogyasztókat, mert  továbbra is mindenhol lehet gutkhát kapni. 

Gutkha.jpgIlyen kis zacskókban árulják a gutkhát

betel-nut.jpgBételdió

dont spit here.jpgEzt a képet Sándor fotózta az egyik autópálya kapunál: "Please don't spit here" - "Kérem, ne köpjön ide"

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://telindiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr965844862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása